trăiește bine

Case de vânzare la țară

Cumpără casa ta de vis prin

Siguranță în tranzacție

Verificăm acuratețea datelor din actele proprietății înainte de contractare

Consultanță gratuită

Oferim consultanță gratuită atât pentru proprietari cât și pentru cumpărători

Transparență asigurată

Lucrăm transparent și consiliem ambele părți până la momentul tranzacției

Dutch NL English EN German DE Hungarian HU Italian IT Romanian RO

Ce trebuie să știți când veniți la vizionarea unei proprietăți

Contractul de vizionare

Procedura de vizionare a proprietăților diferă de la o agenție la alta, neexistând un standard uniform aplicabil, fiind reglementată exclusiv de politica internă a fiecărei agenții imobiliare.
Pentru a lucra transparent și imparțial, unele agenții solicită anumite formalități din partea prospecților clienți. Spre exemplu, semnarea unui contract de vizionare.
Acest act garantează nu doar drepturile agenției dar și obligațiile pe care o firma le are față de proprietarul pe care îl reprezintă cât și față de dvs. ca prospect cumpărător. În contractul de vizionare sunt stabilite clauze referitoare la ce se întâmplă dacă un prospect client decide să achiziționeze proprietatea contractată prin acea agenție. Aceste clauze conțin în principiu informații referitoare la suma comisionului de intermediere datorat la achiziționare, termenul de plată, precum și alte prevederi.
Unii clienți ezită să semneze acest tip de contracte, deși în branșa intermedierilor imobiliare ele sunt cât se poate de firești, guvernând relația între părțile contractante. 
Esența ideii pe care trebuie să o rețineți este că vizionările sunt întotdeauna gratuite, iar clauzele din contractul de vizionare stabilesc premisele unei relații contractuale transparente și corecte.

Garanția de ofertă fermă

V-a plăcut proprietatea și vreți să faceți o ofertă? Excelent!
În acest caz este indicat să treceți la etapa următoare a vizionării, respectiv semnarea actului de garanție de ofertă fermă și plata garanției de ofertă. Acest act este important deoarece aici se specifică suma pe care dvs. doriți să o ofertați pentru acea proprietate și condițiile dvs. de plată, asigurând nu doar consultantul și proprietarul că au de a face cu un cumpărător serios, ci și pe dvs. ca prospect viitor proprietar al acelei case, că aveți în scris toate detaliile esențiale referitoare la oferta dvs.
Suma de garație de ofertă fermă diferă de la caz la caz și de la agenție la agenție. În funcție de politica internă a fiecărei agenții imobiliare, acest act poate include clauze care garantează rezervarea proprietății pentru care ați optat, pentru o perioadă specifică de timp.
Garanția de ofertă fermă are avantajul de a vă oferi comfortul personal de care aveți nevoie pentru a vă asigura că aveți șanse reale de a cumpăra proprietatea și vă garantează faptul că dacă proprietarul decide să vă respingă oferta, suma plătită cu titlu de garanție fermă vă va fi restituită integral. În schimb, dacă după ce ați semnat actul, vă retrageți definitiv din procesul de ofertare din orice motiv, suma plătită cu titlu de garanție de ofertă fermă nu vă va fi restituită.
Plata sumei pentru garanția de ofertă fermă nu reprezintă avans de plată către proprietar. Odată ce ați decis să cumpărați proprietatea, suma va fi dedusă din costurile datorate agenției imobiliare.
Din aceste motive, este indicat să aveți la dvs. suficiente fonduri în numerar sau să aveți acces la o aplicației de internet banking pentru a face plata garanției fie pe loc, fie în termenul indicat de către consultant.
Fără încasarea sumei cu titlu de garanție fermă, riscați ca oferta dvs. să nu fie prezentată proprietarului deoarece, precum știm cu toții, ofertele verbale nu au valoare contractuală și ce e scris, e sigur. Casa Glia practică această formă de garanție.

Ce trebuie să știți când cumpărați o casă la țară

Ați găsit o casă de vis la țară pe care doriți să o cumpărați?

Felicitări, ați făcut o alegere excelentă!

Pe lângă libertatea de mișcare pe care o oferă traiul la țară, viața în mediul rural are numeroase alte beneficii și avantaje. Dar, ca și oricare alt drum prin viață, până ajungeți să fiți proprietar cu acte în regulă a casei dorite, iată câteva detalii succinte despre pașii care trebuie parcurși.

Detalii pentru cumpărătorii de proprietăți imobiliare

Până a ajunge la notar, asigurați-vă că aveți documentele pregătite pentru tranzacționare.

Acte necesare sunt:
• Act de identitate valabil (neexpirat)
• În cazul în care nu vă puteți deplasa, asigurați-vă că aveți o persoană împuternicită care să vă reprezinte la notar în momentul tranzacționării.

Plata taxelor locale pe anul curent conform certificatului fiscal precum și plata costurilor cu serviciile de utilități contractate până la data semnării contractului final de vânzare – cumpărare la notar sunt suportate de către vânzător.
Costurile notariale pentru tranzacționarea proprietății sunt suportate de către cumpărător.

Ce trebuie să știți la tranzacționare

În cazul în care ajungeți la tranzacționare, trebuie să primiții următoarele acte:

• Pentru locuințele cu peste 50mp utili aveți nevoie de certificatul energetic
• În cazul clădirilor istorice aveți nevoie de aviz negativ de la biroul ministerului culturii și cultelor
• Să primiți o copie a dovezii plății ultimelor facturi de la furnizorii de utilități (apă, canal, electricitate, gaz, telecom)
• Să verificați cu atenție mențiunile și sarcinile înscrise în cartea funciară pentru imobilul sau proprietatea pe care vreți să o cumpărați
• Să aveți suficiente fonduri asupra dvs. pentru a plăti costurile notariale
• Să primiți o copie a contractului de vânzare-cumpărare în formă autentică
• După achiziție trebuie să mergeți la administrația fiscală locală pentru transcrierea imobilului în registrul de evidență a contribuabililor
• În ziua în care ați semnat contractul de vânzare – cumpărare și vi s-au oferit cheile, trebuie să citiți indexul contoarelor de utilități și să faceți demersuri pentru schimbarea titularului contractelor de utilități

De asemenea, în cazul în care ați negociat cu vânzătorul achitarea proprietății în tranșe de plată, trebuie să știți că veți deveni „proprietar cu drepturi depline” doar în momentul în care ați achitat integral prețul negociat.
Notarul vă va consilia pe acest subiect și vă va oferi informații complete despre procedură.

Plata prețului negociat

În funcție de prețul proprietății, puteți plăti casa pe care ați cumpărat-o folosind metodele explicate mai jos:

  • 1) plata în numerar în valuta stabilită de către părțile contractante
  • 2) plata prin virament bancar în valuta stabilită de către părțile contractante
  • 3) plata prin schimb de proprietăți cu achitarea de diferență de valoare, dacă este cazul
  • 4)* plata prin hârtii de valoare de tipul oligațiunilor de stat, a bondurilor, a titlurilor la purtător, a acțiunilor la companii sau fonduri de investiție

* Plata prin a această metodă este mai puțin utilizată, dar perfect legală. În funcție de dorințele părților contractante, această metodă de plată este o opțiune recomandată persoanelor care au cunoștințele necesare despre acest tip de instrumente financiare.

Este important să știți că plățile în numerar sunt plafonate la o sumă maximă de aproximativ 9950 euro sau echivalent în lei. În cazul în care aveți de plată mai mult, va trebui să plătiți diferența prin virament bancar.

Alternativ, puteți stabili cu vânzătorul să plătiți integral suma datorată, prin transfer bancar, într-un cont desemnat de acesta.

Pentru a face modificările în registrul de carte funciară, notarul va solicita o copie a dovezii de plată. În cazul în care proprietatea nu a fost achitată integral, tranzacția va fi anulată de drept și riscați să pierdeți sume importante de bani.

Din aceste motive este recomandat să apelați la serviciile unui consultant imobiliar specialist care vă poate consilia imparțial și transparent pe toată durata procesului de vânzare sau de achiziție a unei proprietăți imobiliare.

Citiți de asemenea detalii utile pentru vânzătorii de case de la țară

 

Doriți să primiți consultanță și asistență pentru achiziționarea unei proprietăți la țară?

Apelați cu încredere la Casa Glia!

 

Siguranță în tranzacție

Verificăm acuratețea datelor din actele proprietății înainte de contractare

Consultanță gratuită

Oferim consultanță gratuită atât pentru proprietari cât și pentru cumpărători

Transparență asigurată

Lucrăm transparent și consiliem ambele părți până la momentul tranzacției